5 tips för att arbeta hemifrån (och faktiskt vara produktiv!)

Att vara egen, frilansa eller bara få möjligheten att jobba hemma är för många en frihet. Men hur tusan ska man fokusera när diskhögen och dammråttorna i hörnen pockar på uppmärksamheten?

1. Dra en tydlig gräns för vad som är din arbetsplats även hemma. Fördelarna med att arbeta på en bärbar dator är att du kan arbeta var som helst och överallt. Sängen, soffan, köksbordet och även i trädgården! Men att ha en avgränsad arbetsyta gör det enklare att fokusera på jobbet och inte låta annat få dra uppmärksamhet till sig. Det är också bra att kunna stänga dörren till sitt hemmakontor när det är dags att övergå från jobb till privatliv och tvärt om. Jag vet att det kan vara svärta tt ha plats för ett separat kontor men om du hittar ett utrymme, även om det bara är ett hopfällbart bord i ditt vardagsrum lovar jag att det kommer att hjälpa. Att veta att när du är på/vid den platsen jobbar du, hjälper mycket! Och ha det du behöver nära tillhands är också bra. Fyll på vattenflaskan och kaffekoppen precis som när du på ett kontor går och hämtar innan du sätter dig för att fokusera nån timme framöver.

2. Klä dig ordentligt. Ok, jag erkänner att en fördel med att arbeta hemifrån är att man kan ha pyamas hela dagen och det utan att varken kunder eller chefen vet om det! Men jag lovar om du bara klär dig lite mer ordentligt blir du mycket mer produktiv. Jag säger inte att du behöver bära en kavaj eller liknande när du jobbar hemifrån men att klä om till jobbet även hemma hjälper till att hålla fokus på jobbet. Jag tycker att det är ett enkelt sätt att signalera ”nu är det arbetstid”. Och du, om du ser ut som ett proffs så kommer du också agera så!

3. Lägg ifrån dig telefonen (om den inte krävs för den aktuella arbetsuppgiften). Telefoner kan vara oerhört distraherande! När du jobbar hemifrån finns redan tillräckligt meddistraheringar {leveranser, hunden, disken, TV:n, ja du vet vad jag menar…}. Om du kan lägga bort din telefon eller bara ställa den på Stör ej, kan du koncentrera dig mer noggrant på uppgiften.

4. Ha ett schema! Fördelen med att arbeta hemifrån är att för det mesta kan du planera dina egna timmar. Det kan vara lätt att bli taggad till att arbeta mer, och senare, än vad du vanligtvis skulle göra på ett kontor. Ha ett schema eller en plan för arbetsdagen som fungerar för dig. Kanske betyder det att börja jobba lite senare så att du kan hinna med att träna på morgonen eller ta en paus mitt på dagen för olika ärenden, men då jobba lite senare på kvällarna. Gör ett schema som fungerar för dig dagligen eller veckovis. Om så är nödvändigt meddela kunder och kollegor så de vet vad som gäller!

5. Prioritera för personliga, fysiska, möten. När du arbetar hemifrån kan det vara lätt att bli osynlig, speciellt om du har kunder eller kollegor som sitter på ett kontor. Planera in möten där du träffar dem fysiskt! Detta kommer att vara till nytta inte bara för din arbetssituation men det kommer också att vara bra för dig! Det kan vara oerhört isolerande att arbeta på distans så se till att ge dig ut, eller in, på möten.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.